Viidennen jakson tehtävät

5 a) Merkkipeli - vie merkki oikeaan koloon!

5 b) Reilut reitit

Verkkotehtävä Reilut reitit tutustuttaa sinut eri Reilun kaupan tuotteiden tuotantoon ja siihen, miten ne päätyvät Suomeen. Voit tutkia banaanien, kaakaon ja jalkapallojen matkaa Suomeen klikkaamalla kartalla näkyvää paikkaa. Mitä uutta opit tuotteiden valmistuksesta tai niiden matkasta? Testaa tietosi Reilusta kaupasta tietovisassa. Vastaa alla olevalla lomakkeella, mitä uutta opit ja kuinka tietovisa sujui.

5 c) Omat kulutusvalinnat puntarissa

Olet jo ehtinyt edellissä jaksoissa tutustua kulutuksen ympäristövaikutuksiin sekä tavaravuorten takana olevien työntekijöiden tarinoihin. Valitkaa nyt 4-6 hengen ryhmässä 3-4 tavaraa, joka teillä on yllänne tai mukananne. Tuotteet voivat olla vaate, puhelin, penaali, laukku tai ihan mikä vain arkinen tavara. Tutkikaa löydättekö tuotteista tietoa valmistus- tai alkuperämaasta. Pohtikaa sitten kunkin tuotteen kohdalla seuraavia kysymyksiä:

  • Kuka tuotteen on mahdollisesti valmistanut ja missä olosuhteissa?
  • Onko samasta tuotteesta olemassa eettisempää vaihtoehtoa?
  • Miten välttämättömiä tuotteet teille ovat: missä olosuhteissa olisit valmis luopumaan siitä?
  • Miten voitte vaikuttaa siihen, että vastaavat tuotteet valmistettaisiin jatkossa eettisissä olosuhteissa ihmisten ja ympäristön kannalta?

Vastaa lomakkeelle tiedot ja arvelunne omista tai ryhmässä valituista tuotteista.

5 d) Story of stuff (lukio, ammatilliset oppilaitokset)

Story of stuff eli Tavaroiden tarina (noin 20min.) on animaatiofilmi, joka kertoo tavaroiden elinkaaresta. Videolla käydään läpi tavaran tuotannon eri vaiheet luonnonvarojen hyödyntämisestä kaatopaikalle.

Katso filmi ja kirjoita suomenkielinen yhteenveto tavaroiden tarinan eri vaiheista. Ne on jaoteltu filmissä seuraavasti: extraction - production - distribution - consumption - disposal. Tee jokaisesta viidestä vaiheesta noin 3-6 lauseen yhteenveto. Entä mitä tapahtuu tuotteista eroon hankkiutumisen, eli disposal-vaiheen jälkeen? Jääkö joku osa tuotteista luonnon kiertokulkuun? Kirjoita yhteenvetosi alla olevalle lomakkeelle.

Tehtävän 4 c) sanalistasta voi olla apua, sillä video on englanninkielinen. Älä silti turhaan huoli, sillä kuvat kertovat kyllä mistä on kyse, vaikket ihan kaikkea ymmärtäisikään.

5 e) Kitkerää suklaata (lukio, ammatilliset oppilaitokset)

Pidätkö suklaasta? Suklaantuotanto ja etenkin sen raaka-aineen kaakaon tuotannon ongelmat ovat herättäneet paljon keskustelua. Kaakaonviljelyssä lapsityövoima ja vaaralliset työolot ovat valitettavasti arkipäivää. Tutustu suklaantuotannon epäkohtiin lukemalla Ylen , Finnwatchin sekä Naturalehden uutiset. Uutisista huomaat, että myös suomalaisiin Fazerin suklaisiin päätyy epäeettisesti tuotettua kaakaota. Fazer herätti kimpaannusta erityisesti syksyllä 2012, kun yritys kertoi näkyvästi lahjoittavansa jokaisesta myydystä suklaalevystä viisi senttiä koulunrakentamisprojektiin Afrikkaan. Hyväntekeväisyystempaus kirvoitti useita uutisia ja kriittistä keskustelua internetissä, lue kooste täällä.

Miksi luulet, että Fazerin toiminta herätti niin paljon kiivasta keskustelua? Millä keinoin yritykset voisivat parantaa kaakaontuottajien asemaa? Entä keksitkö, mitä kuluttaja voi tehdä?