Neljännen jakson tehtävät

4 a) Kierrätä kännykkä

Kännykkäsi on vanha ja huonokuntoinen, kaikenlaisia pikkuvikojakin löytyy. Olet päättänyt hankkia uuden, mutta mihin vanha puhelimesi päätyykään. Kokeile, mitä eri vaihtoehtoja sinulla on ja vastaa sitten verkkolomakkeella, miten kierrättäisit kännykkäsi. Perustele valintasi.

4 b) E-jäte

Tässä tehtävässä tutututaan siihen, mihin pahimmillaan elektroniikkajäte päätyy. Katso DanWatch-järjestön ja makeITfair-kampanjan video What a waste (5min), joka kertoo e-jätteen käsittelystä Ghanassa. Ei haittaa, vaikket ymmärtäisi kaikkea puhetta - kuvat puhuvat puolestaan. Lisätietoa saat myös ympäristöjärjestö Greenpeacen uutisesta. Vastaa sitten kysymyksiin: 

  • Millaisissa oloissa e-jätettä käsitellään Ghanassa?
  • Mitä ongelmia tällainen "kierrätys" kehitysmaissa voi näkemäsi perusteella aiheuttaa?
  • Pohdi, kenen vastuulla e-jätteen kierrättämisen tulisi olla? Mitkä keinot voisivat vaikuttaa siihen, että suurempi osa esimerkiksi kännyköistä saataisiin käsiteltyä turvallisesti?

4 c) Elektroniikan tarina

Katso animaatiovideo Story of Electronics (noin 10 min), jossa kerrotaan tuotteiden elinkaaresta eli siitä, mitä oikeastaan tapahtuu kun tuotteita suunnitellaan, valmistetaan, käytetään ja lopulta hävitetään. Animaatio on englanninkielinen, mutta sinun ei tarvitse ymmärtää kaikkia sanoja. Alla on myös hiukan sanastoa avuksesi. Vastaa filmin pohjalta alla oleviin kysymyksiin:

  • Mitä tarkoittaa filmissä mainittu käsite "designed for dump"?
  • Pohdi, onko parempi ostaa uusi, entistä vähemmän energiaa kuluttava laite vai käyttää vanhaa. Miksi?
  • Arvioi filmillä esitettyjä keinoja e-jätteen vähentämiseksi. Mikä mielestäsi voisi toimia, mikä ei?

 

Sanastoa

dump - kaatopaikka

gadget - vempain

design - suunnittelu, muotoilu

extraction - hyödyntäminen (ottaminen, kerääminen, poimiminen, uuttaminen)

production - tuotanto

distribution - jakelu

disposal - hävittäminen

assembly plant - kokoonpanotehdas

mercury - elohopea

lead - lyijy

flame retardant - palonestoaine

e-waste - e-jäte, elektroniikkajäte

landfill - kaatopaikka

CEO - toimitusjohtaja

extended producer responsibility - laajennettu tuottajavastuu = "take-back"

innovative - innovatiivinen, uudistava

"shop one's way out" - "ostaa tiensä ulos"

 

4 d) Kännykkäni tarina

Mieti omaa matkapuhelintasi, tai jotain toista puhelinta, jonka olet aiemmin omistanut. Kirjoita sen tarina käyttäen hyödyksi Story of Electronics -filmin tietoja. Voit kirjoittaa tarinan kännykän näkökulmasta minä-muodossa alkaen ajoista, jolloin kännykkä ei ollut vielä edes syntynyt, vaan sen raaka-aineet makasivat maan uumenissa... entä mihin kännykkäsi päätyy, kun et enää käytä sitä? Tarinalla voi olla onnellinen tai onneton loppu - tai halutessasi voit kirjoittaa molemmat. Voit vaihtaa tarinan otsikon, jos haluat. Kirjoita tai kopioi kirjoituksesi alla olevalle lomakkeelle.

 

4 e) Suunniteltu vanheneminen (lukio, ammatilliset oppilaitokset)

Tutustu käsitteeseen planned obsolescence eli suunniteltu vanheneminen. Lue esimerkiksi Nyt-liitteen juttu Buy Me Once -verkkokaupasta tai tutustu Hehkulamppuhuijaus-dokumenttiin.

Vaihtoehto 1) Kirjoita aiheesta mielipidekirjoitus, kolumni tai pakina. Voit keskittyä kirjoituksessasi johonkin tiettyyn tuotteeseen, kuten vaatteisiin tai kännyköihin, tai pohtia tuotteiden käyttöikää laajemmin. Voit lähettää kirjoituksesi paikalliseen sanomalehteen tai esimerkiksi koulun oppilaskunnan lehteen.

Vaihtoehto 2) Keksi bisnesidea suunniteltuun vanhenemiseen kyllästyneille kuluttajille. Kuvaile, mikä on toiminta-ajatuksesi (lyhyt kuvaus liiketoiminnan perusideasta) sekä liikeideasi: miten aiot menestyä (millaisia ovat tuotteesi ja niiden markkinat, miten organisoit toiminnan).