Toisen jakson tehtävät

2 a) Vetisiä aterioita

Valitse lautasellesi vähän piilovettä kuluttava ateria ja paljon piilovettä kuluttava ateria! Arvaa ensin kunkin ruokavaihtoehdon vesijalanjälki ja syötä se sitten lautaselle. Näet yllä olevista ruoka-aineista, mikä on ruuan todellinen vesijalanjälki. Oikealla olevasta mittarista näet koko aterian vesijalanjäljen. Yritä koota lautasellesi erityisen vetinen ateria ja toinen ateria, joka kuluttaisi mahdollisimman vähän vettä. Pääset valitsemaan eri ruokia klikkaamalla niitä pelin yläosan herkkuvalikoimasta.

2 b) Ilmastoystävälliset vinkit arkeen

Suurin osa kotien ilmastopäästöistä syntyy asumisesta, liikkumisesta ja ruokailusta. Kokoa itsellesi ja perheellesi ohjeet siitä, miten vähennätte päästöjänne näillä kolmella osa-alueella. Pohdi asiaa ensin parisi kanssa tai 3-4 hengen ryhmässä. Kirjoita lomakkeeseen kustakin osa-alueesta vähintään kaksi vinkkiä, joiden toteutuminen on mahdollista kotonasi - nyt tai pidemmällä aikavälillä. Kootkaa myös luokkanne seinälle 10 kohdan vinkkilista, jota voitte luokan kanssa toteuttaa.

Erilaisia vinkkejä päästöjen vähentämiseen löydät mm. seuraavilta nettisivuilta:

2 c) Laske jälkesi

Selvitä, kuinka paljon suomalaiset kuluttavat keskimäärin vettä vuorokaudessa ja mitkä asiat kuluttavat piilovettä eniten. Listaa myös mihin itse olet kuluttanut vettä päivän aikana.  Laske sitten hiilijalanjälkitestillä oma hiilijalanjälkesi.

Kirjoita tulokset alla olevaan lomakkeeseen. Vastaa myös lomakkeen kysymykseen siitä, onko testin tulos mielestäsi luotettava. Huomasitko, mikä omalla kohdallasi vaikutti eniten saamaasi tulokseen? Keksitkö jonkin tavan, millä voisit pienentää hiilijalanjälkeäsi?

2 d) Made in Sademetsä

Luonto-Liiton sademetsäpelissä voit testata sisustajatyyppisi. Voit valita asuntoosi eri puolilta maailmaa tulevia materiaaleja, huonekaluja ja muita tarvikkeita. Valintojesi yhteydessä saat myös tietoa tuotteiden alkuperästä ja niiden vaikutuksista ympäristöön ja ihmisiin. Kun olet valmis, raportoi nettilomakkeeseen oma sisustajatyyppisi ja arvioi, pitääkö tulos paikkansa.

2 e) Energia2100 (lukio, ammatilliset oppilaitokset)

Fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä, maakaasua ja kivihiiltä ekologisempana vaihtoehtona pidetään biopolttoaineita. Biopolttoaineiden ilmastopäästöt ovat käytössä pienemmät ja niitä voidaan valmistaa uusiutuvista luonnonvaroista, kuten sokeriruo'osta, rypsistä ja palmuöljystä. Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta - ja näin onkin. Biopolttoaineiden saamiseksi raivataan sademetsää, jota tarvittaisiin sitomaan maapallon hiiltä ja asuinpaikaksi monille uhanajaisille lajeille. Mikä sitten olisi kestävä tulevaisuuden energiantuotannon muoto?

Tutustu eri ajatuksiin tulevaisuuden energiantuotannosta Energiateollisuus ry:n Energiamaailma-sivuilla ja Greenpeacen Energiavallankumous-raportin tiivistelmässä.

Lue lisäksi Ylen uutinen suomalaisen Neste Oilin palmuöljyn alkuperästä.

Kirjoita

a) essee bioenergian hyödyistä ja haitoista 

tai b) visiosi siitä, mistä energia tulevaisuudessa saadaan - vai onko energiankäyttöä yksinkertaisesti vähennettävä?

Voit käyttää otsikkoa Energia2100 tai otsikoida itse.