Virheviesti

Sinulla ei ole oikeuksia tarkastella tätä lomaketta.

7 e) Osallistun!

Osallistu joko livenä tai netissä johonkin kansalaistapahtumaan tai -toimintaan. Vinkkejä tapahtumista saat mm. jakson 7 kansalaisjärjestöjen sivujen linkeistä. Alla on myös joitakin ideoita ja ehdotuksia, joista voit lähteä liikkeelle. Voit myös toteuttaa jonkin ihan oman idean.

  • Tapahtuma, johon voit osallistua voi olla esimerkiksi Älä osta mitään -päivä, Kriittinen pyöräretki, järjestöjen yhteinen Mahdollisuuksien tori tai muu tapahtuma.
  • Yksi tapa osallistua on kysyä käyttämäsi kaupan myyjiltä, mitä he tietävät myymänsä vaatteen, jalkapallon tai vaikkapa hedelmien ja vihannesten alkuperästä.
  • Netissä voit osallistua esimerkiksi kommentoimalla kulutus.fi-sivuston kulutusaiheisia blogeja tai käymällä keskustelua Facebook-ryhmässä, kuten Kestävä kulutus.
  • Vai kiinnostaako sinua vaikuttaminen poliitikkoihin? Globbareilla on monia eri kampanjoita, jotka pyrkivät vaikuttamaan globaaliin oikeudenmukaisuuteen. Kampanjoissa on usein mahdollisuus lähettää kampanjakortteja niille tahoille, joihin pyritään vaikuttamaan, esimerkiksi kansanedustajille.
  • Voit myös kirjoittaa mielipidekirjoituksen sinua mietityttävästä aiheesta paikalliseen sanomalehteen. Aiheena voi olla vaikka vaatetuotannon epäeettisyys ja työntekijöiden huonot olot köyhissä maissa tai ilmastonmuutoksen torjuminen koti-Suomessa. Hyviä aiheita ovat myös paikalliset aiheet, kuten pyörakaistojen vaatiminen kotikaupunkiin tai Reilun kaupan jalkapallojen vaatiminen kaupungin kouluihin tai omaan urheiluseuraan.
  • Voit myös pitää aamunavauksen koulussa. Aiheena voi olla esimerkiksi Reilu kauppa tai vaatteiden ekologisuus. Vinkkejä ympäristöystävälliseen ja eettiseen pukeutumiseen voit etsiä Vihreät vaatteet ja Puhtaat vaatteet -verkkosivustoilta.

Huomaa, että tässä tehtävässä ei riitä, että luet muiden tekstejä tai suunnittelet toimintaa, vaan tällä kertaa sinä saat osallistua ja toimia itse! Yhdessä tekeminen on aina hauskempaa ja usein myös tehokasta! Voit siis pyytää perheenjäseniä tai ystäviä mukaan toimintaan kanssasi.

Kirjoita lomakkeelle, mihin osallistuit ja miten se sujui. Oliko teollasi jotain havaittavia tuloksia? Jos kirjoitit mielipidekirjoituksen, voit kopioida sen sisällön sellaisenaan lomakkeen tekstikenttään. Kirjoita myös, mihin lehteen sen lähetit ja julkaistiinko se. Miltä itse toimiminen tuntui?