Virheviesti

Sinulla ei ole oikeuksia tarkastella tätä lomaketta.

3 b) Lapset ja nuoret työssä

Unicef on arvioinut maailmassa olevan noin 200 miljoonaa lapsityöntekijää. Tehtaissa tai maatiloilla pitkiä päiviä työskentelevän lapsen elämä on erilainen kuin suomalaisen koululaisen. Toisaalta elämässä on myös paljon samaa, ja nuoret eri puolilla maailmaa haaveilevat melko samanlaisista asioista. Lue nuorten työntekijöiden tarinat ja valitse yksi. Pohdi, mitä pitäisi tapahtua, jotta tarinan henkilön elämä voisi muuttua. Mitä yritykset, tehtaiden johtajat tai kuluttajat voisivat tehdä, jotta nuorten työläisten elämä helpottuisi? Vaihtoehtoisesti voit myös kirjoittaa kirjeen jollekin tarinan henkilölle.

Habibin tarina

Olen Habib ja kotoisin Ghanan keskiosista. Kun olin pieni, perheeni viljeli tomaatteja ja hankimme sillä elannon. Nyt tomaattien viljely ei enää kannata ja tuhannet ihmiset ovat joutuneet työttömiksi. Naapurini lähti laittomaksi siirtolaiseksi Espanjaan. Olen kuullut, että hän paiskii pitkää työpäivää sikäläisillä tomaattiviljelmillä minimipalkalla. Espanjasta halvalla tuotetut ja maataloustuilla tuetut tomaatit lennätetään tomaattitiivisteinä tänne. Koska me emme pysty kilpailemaan halpojen hintojen kanssa, on oma tuotantomme jouduttu lopettamaan. Ilman omaa maataloutta olemme riippuvaisia tuontielintarvikkeista ja köyhdymme entisestään.

Habib 16 v.

Saranyan tarina

Aurinko ei ole vielä edes noussut, kun minun pitää lähteä töihin neljän tunnin unien jälkeen. Edellinen työvuoro päättyi vasta puolen yön jälkeen. Täytyy kuitenkin olla onnellinen, että on töitä. Ennen olimme maanviljelijöitä, mutta maat jäivät tekstiilitehtaan alle. Nyt perheeni työskentelee tehtaassa. Liimaan kengänpohjia 0,35 euron päiväpalkalla. Työpäivä kestää 8 tuntia, mutta välillä se voi ylitöineen venyä 18 tuntiin. Liiman haju on kamala. Loppupäivästä voin yleensä huonosti ja minua pyörryttää.

Isälläni ei mene sen paremmin. Hän työskentelee tekstiilivärjäämön puolella. Väriaineiden höyryt kirvelevät silmiä. Monet kansainväliset yhtiöt vain tulevat tänne Intiaan, koska täällä on halpaa työvoimaa ja olematon ympäristölainsäädäntö. Tehtaiden myrkylliset kemikaalit taas kulkeutuvat ruokaamme ja juomaamme sekä pilaavat terveytemme. 

Saranya, 15 v.

Azadin tarina

Olen 19-vuotias Azad Bangladeshista. Työskentelen vaatteita valmistavassa tehtaassa 17 euron kuukausipalkalla. Palkallani yritän elättää myös sairaat vanhempani. Raha ei riitä elämiseen, sillä ruoanhinta on kaksinkertaistunut lyhyessä ajassa. Kärsimme aliravitsemuksesta. Nälkäisenä työteho laskee, mutta periksi ei voi antaa, sillä pelkään menettäväni työpaikkani. 

Työpäiväni on yhdeksäntuntinen, mutta on tavallista, että se venyy 11–12-tuntiseksi. Useimmiten ylitöistä ei saa korvausta. Ainoat tauot ovat lounastunti ja kolme sallittua vessataukoa. Jos olet sairas, et myöskään saa palkkaa. Jos olet raskaana, sinut erotetaan. Myös vanhempia ompelijoita, joiden työtahti on hidastunut, irtisanotaan jatkuvasti. Nyt olen ommellut samaa saumaa farkkujen ulkoreunassa jo kolme kuukautta. Kukahan nämä farkut laittaa jalkaansa ja paljonkohan hän maksaa niistä? Yksien housujen ompeluttaminen maksaa tehtaan omistajalle 20 senttiä.

Azad 19 v.

Josen tarina

Asun Brasiliassa ja perheeni työskentelee suurmaanomistajan banaaniviljelmällä. Ennen meillä oli oma peltotilkku ja pystyimme kasvattamaan sillä ruokaa. Sitten iso firma tuli ja vei maamme. Saimme töitä viljelmältä, mutta palkka ei riitä edes ruokaan. Minäkin jouduin lopettamaan koulunkäynnin ja menemään töihin banaaniviljelmälle auttaakseni perhettäni tienaamaan enemmän.

Iso firma haluaa, että viljelyssä käytetään torjunta-aineita, koska silloin tulee enemmän satoa. Torjunta-aineet saavat minut voimaan pahoin ja käteni kutisemaan. Pikkusiskoni tuli niin sairaaksi, että joutui sairaalaan. Meillä ei kuitenkaan ole varaa tarvittaviin lääkkeisiin. Välillä banaaneja poimiessani mietin, minne ne oikein menevät. Tiedän, että ne menevät tuhansien kilometrien päähän. 

Tänä iltana viljelmän työntekijöillä on kokous. Siellä mietimme, miten ihmeessä saisimme ison firman maksamaan sellaista palkkaa, että sillä tulisi toimeen.

Jose 15 v.