7 Monta tapaa vaikuttaa

<Nea> No kaverit, oletteko valmiita pelastamaan maailman?
<Saku> Äh, toi kuulostaa ihan joltain lasten ympäristöagenttiseikkailulta.. Mitä sä aiot itse tehdä?
<Nea> Aion pyytää vanhempia vaihtamaan Reilun kaupan kahviin ja banaaneihin ja kysyä koulun opettajilta, mitä kahvia opettajanhuoneessa käytetään. 
<Saku> No, mä ajattelin kyllä lähettää vähän asiakaspalautetta yhteen liikkeeseen, jotka mainostaa jotenkin, että tyhmä maksaa liikaa.. Se kuulostaa vaan jotenkin törkeältä sen jälkeen, kun on kuullut niistä oloista, joissa tavaroita valmistetaan.
<Iida> Me ajateltiin järjestää tyttöjen kanssa vaatteidenvaihtokirpputori koululla, jos vaan saadaan lupa. Ai niin, ja mä liityin yhteen ympäristöjärjestöön jäseneksi.
<Saku> Mitäs meidän urheilija-aktivisti-Alex aikoo tehdä? Luovutko hampurilaisista vai hienoista lippiksistä?
<Alex> No, en vielä kummastakaan, mutta kävin urheilukaupassa kysymässä Reilun kaupan jalkapalloa. Ne oli ihan että häh, mutta pidin niille oppitunnin aiheesta, hahaa.. Niin, ja ajateltiin Iidan kanssa viettää Älä osta mitään -päivää ihan kahdestaan kynttilänvalossa.
<Nea> Höh, mitä?? Seurusteletteko te? 
<Iida> Joo.. Jäätiin yksi päivä miettimään sitä, mikä tekee ihmisen onnelliseksi jos ei kerran raha ja sitten, no, yksi asia johti toiseen.
<Alex> Hm, okei, eiköhän tämä riitä siitä aiheesta tällä kertaa. Meidän pitää lähteä hakemaan meidän globaalin kuluttajan ajokortit..
<Saku> ..ja sitten vielä pelastamaan maailma. Äh, no niin, se tarttui jo..

Valta on sinulla

Yhden ihmisen valinnat eivät vielä paljon vaikuta, mutta kun yksi ihminen kertoo epäkohdista perheelleen ja ystävilleen ja saa heidätkin toimimaan, vaikutus kasvaa hetkessä huimasti. Omaa vaikutusvaltaansa ei siis kannata aliarvioida. Yksin voi tuntua hankalalta muuttaa maailmaa, mutta mietipä vaihtoehtoa: Mitä jos kaikki ajattelisivat, ettei asioille voi tehdä mitään, ja suhtautuisivat välinpitämättömästi vaikkapa luontoon pääseviin myrkyllisiin aineisiin ja omia kulutustavaroitamme tuottavien työntekijöiden oloihin? Olisivatko asiat paremmin, jos kukaan ei välittäisi, millaisia ongelmia kulutuksemme aiheuttaa? Tieto lisää tuskaa, mutta tiedolta ei voi sulkea silmiään. Ei ole kuitenkaan syytä ahdistua tai vaipua epätoivoon. Maapallo ei kaipaa ihmisten syyllisyyttä tai ahdistusta vaan aktiivisia kansalaisia, luovia ja rohkeita ratkaisuja sekä uskoa tulevaisuuteen. Tiesitkö muuten, että ihmiset, jotka osallistuvat aktiivisesti yhteisönsä toimintaan ja kehittämiseen, ovat keskimääräistä onnellisempia? Välinpitämättömyys ei siis kannata!

Hyvä osoitus joukkovoiman tehokkuudesta nähtiin marraskuussa 2012, kun Detox -kampanja pakotti vaateketju Zaran parantamaan tapansa ja puhdistamaan vaatetuotantonsa ympäristölle ja ihmisille myrkyllisistä kemikaaleista. Kaikki tapahtui vain reilussa viikossa. Kampanjan hyvät uutiset ja hieno kampanjavideo ovat tutustumisen arvoisia!

Tulevaisuuden tekijät

Nykyiset poliitikot, yritysjohtajat ja muut päättäjät ovat pääosin eläneet lapsuutensa ja nuoruutensa maailmassa, jossa ei vielä kulutettu yli varojen. Muistatko, mitä ekovelkapäivän aikaistumisesta kerrottiin ensimmäisessä jaksossa? Ei siis ole ihme, että kaikki aikuiset päättäjät eivät ole vielä tajunneet maailman tilaa. Tulevaisuudessa ratkaisuja tekevät myös tämän päivän lapset ja nuoret, jotka ovat koko elämänsä eläneet maailmassa, jossa kulutetaan liikaa. Nykyään he tietävät paljon enemmän ympäristöongelmista ja muista globaaleista eli maailmanlaajuisista haasteista kuin heidän vanhempansa samanikäisinä. Nuoret päättävät myös maapallon kohtalosta. Se voi kuulostaa myös pelottavan isolta tehtävältä, mutta onneksi ei sentään tarvitse aloittaa tyhjästä. Tietoa ja ratkaisuja on olemassa jo vaikka kuinka paljon, joten tehtävänä on vain saada ihmiset toimimaan ja kasvattaa pienistä puroista suuri virta!

Kekseliäät ja rohkeasti kokeilevat nuoret voivat saada aikaan yllättäviä asioita. Yksi esimerkki on malawilainen William Kamkwamba, joka neljätoistavuotiaana rakensi perheensä pihalle tuulivoimalan. Kirjastosta hankkimiensa kirjojen avulla William kehitteli pihamaalle myllyn, jonka tuottamalla energialla valaistaan perheen koti ja kastellaan kuivuudesta kärsineet pellot. Tuulimyllyn William rakensi vanhasta romusta, pyöränrungoista ja iskunvaimentimista. Lopulta nuoresta pojasta tuli oikea julkkis, joka kutsuttiin jopa Yhdysvaltoihin kertomaan tuulimyllyprojektistaan. Williamin tarinaan voit halutessasi tutustu tällä videolla. Video on englanninkielinen, mutta englanninkieliset tekstit ja kuvat auttavat sinua varmasti ymmärtämään tarinan.

Päätöksiä siitä, millaista maailmaa itse haluaa rakentaa, voi tehdä jo nyt. Voimme valita, mitä ja kuinka paljon kulutamme. Myös sillä, millaisia tulevaisuuden opiskelu- ja ammattivalintoja teemme on vaikutusta ympäristön ja muiden ihmisten hyvinvointiin. Tehtävässä 7 a) Uudet (v)aatteet pääset tutustumaan mielenkiintoisiin ihmisiin, jotka työskentelevät vaatetuotannon parissa. Työssään he pyrkivät toteuttamaan eettisiä ja ekologisia näkökulmia.

Monta hyvää tapaa vaikuttaa yhdessä

Koulumenestys, ulkonäkö, kaverit, seurustelu, perhesuhteet, tulevaisuus – pitäisikö kaikkien näiden päälle huolehtia vielä maailman oikeudenmukaisuudesta ja ympäristön hyvinvoinnista? Onneksi sitä ei tarvitse eikä pidä tehdä yksin. Suomessa on useita kansalaisjärjestöjä, joiden toimintaan nuoret ovat tervetulleita kampanjoimaan tärkeiksi kokemiensa asioiden puolesta. Tapoja vaikuttaa on monia, ja kaikkein hauskinta se on yhdessä.

Maan ystävien aktiivit rakentavat lumiukkoja Tampereella muistuttamaan ilmastonmuutoksesta. Maan ystävien aktiivit rakentavat eri puolilla Suomea lumiukkoja aina helmikuussa. Lumiukot ja -akat muistuttavat tavallisia kansalaisia ja poliitikkoja siitä, että ilmastonmuutokselle on syytä tehdä jotain! Kuvan lumiukot nousivat  Tampereelle.

Kuva: Miina Poikolainen/KepaKepan Globbariverkoston aktiivit pyrkivät vaikuttamaan poliitikkoihin, jotta he ottaisivat kehitysmaat huomioon päätöksenteossa. Kuvassa globbarit jututtavat kansanedustaja Jani Toivolaa Massaglobbaus-tapahtumassa keväällä 2012. Massaglobbaus järjestetään joka kevät. Tapahtumassa maailmanlaajuisista kysymyksistä kiinnostuneet nuoret voivat keskustella kansanedustajien kanssa. Kuva: Miina Poikoilainen/Kepa ry

Tutustu joidenkin alla olevien järjestöjen nettisivuihin, ja tee tehtävä 7 b) Toimimme yhdessä.

Yhteistyötä paremman tulevaisuuden puolesta voi tehdä muutenkin kuin jo olemassa olevien järjestöjen puitteissa. Oman toimintaryhmän tai kampanjan voi aloittaa vaikkapa omasta koulusta tai omalta asuinalueelta. Lue, miten Helsingin eräässä kaupunginosassa syntyi spontaani Kallio-liike, joka järjestää muun muassa katufestivaali Kallio Block Partyn ja kesäisiä kirpputoreja alueen asukkaille. Lue myös, millaista toimintaa  ja ideoita ravintolapäivät, flash mob -tempaukset, kriittiset pyöräretket tai kaupunkiviljely tarjoavat. Oletko jo osallistunut Facebook-kampanjaan hyvän asian puolesta?

Tehtävässä 7 c) Oma tapa vaikuttaa  pääset itse ideoimaan vaikuttamisen tapoja!

Tuntuvatko nämä vaikuttamisen tavat liian kevyiltä? Voidaan myös väittää, että demokratia eli kansanvalta on niin perustavanlaatuinen asia, että huomio pitäisi kiinnittää yhteisöllisestä toiminnasta ja järjestötyöstä syviin vallan rakenteisiin ja isoihin kysymyksiin. Kaikki isot ongelmat, kuten ilmastonmuutos, liikakulutus ja köyhien maiden työntekijöiden huonot työolot ovat suuria haasteita. Pitäisikö meidän pyrkiä vaikuttamaan laajemmin näihin epäkohtiin? Takuulla pitäisi! Oikeudenmukainen maailma on kuitenkin kaikkien yhteinen asia, ja sen toteutumiseksi tarvitaan monenlaista kansalaistoimintaa. Toisille riittävät arkipäivän pienet valinnat ja ilahduttavien asioiden toteuttaminen omassa naapurustossa. Toiset taas haluavat vaikuttaa järjestöissä ja tehdä erilaisia kampanjoita. Osalle taas omin tapa löytyy politiikasta tai yritysmaailmasta. Kaikki tavat vaikuttaa ovat tärkeitä eivätkä sulje toisiaan pois.

Pohdi erilaisten vaikuttamistapojen mahdollisuuksia ja merkitystä tehtävässä 7 f) Uusi demokratia (lukio, ammatilliset oppilaitokset).

Tiedätkö, keneltä on peräisin lause "Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä"? Googlesta sekin selviää! Tee tehtävä 7 d) Tulevaisuuden tekijät, jossa voit antaa mielikuvituksesi lentää vapaasti ja kuvailla tulevaisuuden maailmaa sellaisena kuin sinä haluaisit sen nähdä.

Voit olla itse osa muutosta osallistumalla tapahtumaan tai kampanjaan - livenä tai netissä tehtävässä 7 e) Osallistun!.